Tisk

Podmáslí kysané, neochucené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-08-22-0331
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - kysané podmáslí
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

podmáslí získané po výrobě másla ze sladké smetany, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky
  •  smetana (pro úpravu tučnosti),
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
Nepřípustné složky
  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky
Technologický postup
  1. standardizace obsahu tuku podmáslí
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek bakteriální kultury
  5. fermentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence (homogenizace – nášleh, apod.)
  8. plnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: přirozeně bílá až nažloutlá po základní surovině

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře

Konzistence

polotekutá až tekutá, může být i našlehaná  přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu

Nadstandardní parametry
  • Mléčná surovina odpovídající ČCN „Syrové kravské mléko
  • Kysané podmáslí se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Přes nízký obsah tuku (obvykle 1 %) je kysané podmáslí oproti jiným kysaným mléčným výrobkům bohaté na zdraví prospěšné fosfolipidy.
Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:09:01
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:09:01
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě