Tisk

Podmáslí kysané, ochucené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-12-11-0409
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - kysané podmáslí
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • kysané podmáslí dle ČCN;
  • ochucující složka nejméně 5 %
Přípustné složky
  •  smetana (pro úpravu tučnosti);
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin);
  • ochucující složka dle konkrétního výrobce.
Nepřípustné složky
  • škrob pro mléčnou složku;
  • želatina pro mléčnou složku;
  • zahušťující látky pro mléčnou složku;
  • mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou;
  • konzervační látky pro mléčnou složku;
  • barviva pro mléčnou složku;
  • aromatické látky pro mléčnou složku.
Technologický postup
  1. standardizace obsahu tuku podmáslí;
  2. pasterace;
  3. vychlazení na teplotu fermentace;
  4. přídavek bakteriální kultury;
  5. fermentace v řízených podmínkách;
  6. vychlazení;
  7. přídavek ochucující složky;
  8. finální úprava konzistence (homogenizace – nášleh, apod.);
  9. plnění do obalu;
  10. skladování v chladu před expedicí.
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: daná  mléčnou složkou a ochucující složkou

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře a ochucující složce.

Konzistence

polotekutá až tekutá, může být i našlehaná  přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu

Nadstandardní parametry
  • kysané podmáslí dle ČCN;
  • ochucující složka s minimálním obsahem přídatných látek.
Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792

Uživatel
Vytvořeno08.02.2019 20:12:30
VytvořilDana Gabrovská
Změněno08.02.2019 20:12:30
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě