Tisk

Pařený sýr zrající

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-03-25-0424
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní nezrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko dle ČCN „Syrové kravské mléko“;
  • mlékárenské kultury;
  • syřidlo.
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (jako pomocná látka)
Nepřípustné složky

všechny výše nespecifikované.

Technologický postup
  1. přejímka syrového mléka;
  2. pasterace, standardizace tuku;
  3. předkysání (nepovinné);
  4. temperace na sýřící teplotu;
  5. přídavek mlékárenské kultur;
  6. zasýření a srážení;
  7. zpracování koagulátu;
  8. oddělení syrovátky;
  9. kysání;
  10. paření,;
  11. tvarování;
  12. chlazení a solení;
  13. balení;
  14. zrání minimálně po dobu 25 dnů při teplotě od 8°C do 16°C;
  15. skladování při 2- 8 °C,;
  16. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

• Vzhled – tvar podle druhu, povrch čistý, dobře zabalený, texty čitelné.
• Barva – mléčně bílá až krémová.

Vůně a chuť

slaná, bez cizích příchutí a pachů.

Konzistence

Podle stáří a stupně prozrání od měkčí až po tužší, elastická, typická pro pařené sýry zrající.

Nadstandardní parametry

Sušina minimálně 42 %;
Tuk v sušině minimálně 30 %;
Vyrobeno z mléka, které splňuje Českou cechovní normu č. 2016-03-18-0127 Syrové kravské mléko.

 

Rozhodčí metody
  • stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534;
  • stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735 (gravimetrická metoda).

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno25.03.2019 07:31:16
VytvořilDana Gabrovská
Změněno25.03.2019 07:31:16
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě