Tisk

Paprikáš

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-22-0066
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - trvanlivé fermentované
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vepřové maso, hovězí maso;
  • nejvýše přípustná hodnota poměru obsahu tuku a obsahu čisté svalové bílkoviny: 2,8;
  • celkový obsah masa minimálně 125 g na 100 g hotového výrobku – z toho obsah hovězího masa minimálně 10 % hmotnostních
Přípustné složky
  • jedlá sůl (alternativně též i jiné soli, např. KCl)
  • dusitanová sůl
  • cukr
  • koření
  • česnek
  • startovací kultury a voda na jejich suspenzi a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti)
Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití masa zvířat jiných živočišných druhů, strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, vlákniny, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření.

Technologický postup

Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, fermentace, sušení, balení ,

Technologický obal: Kouři prostupný obal

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování barva libových zrn na řezu výrobku je sytěji růžová až červená po použité paprice a k okrajům výrobku může být tmavší. Tuková zrna jsou světlá. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Zrna surovin jsou převážně o průměru do 5 mm. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Povrchový vzhled povrch je suchý, podélně mírně vrásčitý. Barva je červená až červenohnědá.

Vůně a chuť

Chuť průměrně až výrazně slaná a příjemně kyselá, výrazná po paprice. Na skusu je výrobek vláčný a křehký. Vůně příjemná, aromatická a výrazně kořeněná.

Konzistence

tuhá, pevná

Nadstandardní parametry
  1. vysoký obsah masa,
  2. povinné zastoupení hovězího masa,
  3. bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku, vlákniny a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:29:41
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:29:41
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě