Ostravská klobása
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2015-12-22-0055 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití masa zvířat jiných živočišných druhů, strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a česnek. E 120 – kyselina karmínová, karmín. |
Technologický postup | Technologický obal: Přírodní střevo, průměr min. 28 mm Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování světle růžové kostky libové suroviny na řezu představují podíl asi 60 %. Průměr kostek libové suroviny je asi 2 cm. Na řezu jsou rovněž patrné stejnoměrně rozmístěné, výrazně bílé kostky tučné suroviny: Mohou zde být patrné částice použitého koření. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Nepřípustné jsou vzduchové dutiny, kolagenní části, nedodržení podílu libové kostky a změny barvy neodpovídající typu výrobku. Výrobek nesmí vykazovat vytavený tuk. Povrchový vzhled výrobek je kaštanově hnědé až černé barvy po použitém přírodním barvivu s přípustným nestejnoměrným zabarvením povrchu. Povrch je hladký až mírně vrásčitý. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace. Kapičky zaschlé šťávy na povrchu jsou přípustné. |
Vůně a chuť | Chuť lahodná, jemně kořeněná, výrazněji po uzení. Vůně příjemná po čerstvé uzenině. |
Konzistence | tuhá, pevná, soudržná, na omak zrnitá, nesmí být nesoudržná nebo netypická měkká |
Nadstandardní parametry |
|
Rozhodčí metody | Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.12.2020 09:28:27 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.12.2020 09:28:27 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |