Tisk

Ostatní sladkovodní ryby – filet

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-04-06-0379
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - ryby - sladkovodní (zmrazené, čerstvé)
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

Svalovina ryb nepravidelné velikosti a tvaru, seříznutá laterálně od páteře a žeber bez ploutví. U ryb s mezisvalovými kůstky se po seříznutí filety strojně prořezávají speciálním strojem s kotoučovými noži, které rozruší i drobné kůstky.

Přípustné složky

Vyčnívající žeberní nebo mezisvalové kůstky

Nepřípustné složky

Zbytky šupin, oplachová voda, zbytky orgánů, krev, přídatné látky a ostatní složky.

Technologický postup

Odchov ryb probíhá v polointenzivních podmínkách rybničního prostředí nebo v akvakultuře, opracování ryb včetně usmrcení probíhá podle normy (ČSN 56 9602 Pravidla správné hygienické praxe – Ryby, vodní živočichové a výrobky z nich); skladování -1°C až + 5°C

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: pevná elastická svalovina, otisk prstu rychle mizí.

Vůně a chuť

specifická pro daný druh ryby, vůně může být až neutrální, nepřijatelný je kyselý nebo slabě nepříjemný zápach

Konzistence

žádoucí je pevná až elastická konzistence, nežádoucí je měkká až rozbředlá

Nadstandardní parametry

celkový podíl 100 % ryby; chov ryby: Česká republika

Rozhodčí metody

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno06.04.2018 12:20:38
VytvořilDana Gabrovská
Změněno06.04.2018 12:20:38
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený