Tisk

Mléko trvanlivé

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0104
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko tekuté
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko 100%

Přípustné složky

žádné nejsou definovány

Nepřípustné složky

všechny mimo kravské mléko

Technologický postup
  1. standardizace tučnosti mléka
  2. vysokotepelné ošetření mléka (UHT)
  3. aseptické plnění do obalů či plnění do obalu a sterilace v autoklávu
Senzorické požadavky
Vzhled

barva mléčně bílá

Vůně a chuť

mléčná, nasládlá, mírně vařivá, mírně karamelová, jinak čistá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

Stejnorodá tekutina bez usazenin.

Nadstandardní parametry
  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko
  • tukuprostá sušina min. 8,8%
  • obsah bílkovin min. 3,2%
Rozhodčí metody

Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 Vážková metoda, ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera. Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu, tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno19.12.2018 09:42:21
VytvořilDana Gabrovská
Změněno19.12.2018 09:42:21
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě