Tisk

Mléčné krémy a dezerty tepelně ošetřené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-06-0129
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetanovo-tvarohové krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko či smetana

Přípustné složky
  • ostatní mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana, sušené mléko či syrovátka, apod),
  • kakao
  • vanilka
  • cukr
  • přírodní aromata
  • ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů (tyto samostatné produkty mohou obsahovat technologicky nezbytně nutné pektiny, škroby a želatinu v max. množství 5%, přírodní rostlinné a ovocné  extrakty a koncentráty, přírodní barviva)
  • přírodní rostlinná zahušťovadla a stabilizátory v množství do 2%
  • potravinářská želatina v množství do 2%
Nepřípustné složky
  • umělá aromata
  • konzervační látky
  • náhradní sladidla
  • umělá barviva
Technologický postup

Mléčný krém a dezert – výrobek z tvarohu nebo, mléka respektive smetany s obsahem mléka či tvarohu nejméně 85 % hmotnostních mléčné složky  ve složení výrobku (bez ochucující složky). Následně tepelně ošetřený,

  1. příprava směsi podle receptury
  2. míchání složek,  komponentů a ochucujících složek
  3. tepelné ošetření termizací, pasterací nebo  UHT záhřevem
  4. plnění do obalů
  5. vychlazení
Senzorické požadavky
Vzhled

stejnorodá,  charakteristická po použitých surovinách a přísadách

Vůně a chuť

příjemná mléčná, charakteristická po použitých ochucujících složkách (tak jak jsou definovány v přípustných složkách).

Konzistence

polotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu,  pro šlehané  výrobky – našlehaná konzistence s viditelnými malými bublinami

Nadstandardní parametry
  • surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko
  • základní mléčná hmota krému či dezertu neobsahuje barviva
  • neobsahuje chemicky modifikované škroby
  • náhradní sladidla
  • konzervační látky a umělá aromata
Rozhodčí metody
  • Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,
  • Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:19:43
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:19:43
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený