Tisk

Mléčné krémy a dezerty bez tepelného ošetření před plněním (čerstvé)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-06-0128
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetanovo-tvarohové krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko  a smetana

Přípustné složky
  • ostatní mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana, sušené mléko či syrovátka, apod.)
  • kakao
  • vanilka
  • přírodní aromata
  • cukr
  • ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů (tyto samostatné produkty mohou obsahovat technologicky nezbytně nutné pektiny, škroby a želatinu v max. množství 5%, přírodní rostlinné a ovocné  extrakty a koncentráty, přírodní barviva)
Nepřípustné složky
  • želatina mimo ochucující složku
  • škroby mimo ochucující složku a barviva mimo ochucující složku
  • stabilizátory
  • chemicky modifikované škroby
  • náhradní sladidla
  • konzervační látky
Technologický postup

Mléčný krém a dezert – výrobek z mléka respektive smetany s obsahem mléka nejméně 85 % hmotnostních mléčné složky ve složení výrobku (bez ochucující složky). Bez následného tepelného ošetření.

  1. příprava směsi podle receptury
  2. míchání složek,  komponentů a ochucujících složek
  3. plnění do spotřebitelských obalů
  4. vychlazení
  5. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

barvastejnorodá, charakteristická po použitých surovinách a přísadách

Vůně a chuť

příjemná mléčná, charakteristická po použitých ochucujících složkách (tak jak jsou definovány v přípustných složkách)

Konzistence

polotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu

Nadstandardní parametry
  • surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko
  • bez tepelného ošetření finálního produktu
  • základní mléčná hmota krému či dezertu neobsahuje želatinu, škroby a barviva, neobsahuje stabilizátory, modifikované škroby, náhradní sladidla, konzervační látky, umělá aromata
Rozhodčí metody
  • Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
  • Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:19:49
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:19:49
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě