Tisk

Matjesové řezy

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-10-16-0039
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Výrobky z marinovanovaných solených a uzených ryb, z rekonstituovaného rybího masa (surimi) a z masa z vodních živočichů (korýši, mlži apod.) - studené marinády
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • loupané sleďové filety marinované ve slaném nálevu nejméně 44 %
  • cibule čerstvá nejméně 20 %
  • řepkový olej.
Přípustné složky
  • žampiony
  • jedlá sůl
  • koření
  • cukr
  • kyselina mléčná
  • kyselina citrónová
  • ocet kvasný lihový
  • konzervační látky pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
  • barviva
  • sladidla s výjimkou cukru
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup

Není požadován.

Senzorické požadavky
Vzhled

výrobek obsahující solené sleďové kostky s příměsí cibule a případně žampionů v olejovém nálevu.

barva: šedo-béžové až nažloutlé kostky rybího masa, ostatní suroviny mají přirozenou barvu pro ně charakteristickou. Na řezu masa nesmí být patrné růžové zbarvení svědčící o nedokončeném procesu marinování

Vůně a chuť

převažující slaná zaokrouhlená malým přídavkem cukru, typická pro výrobek ze solených ryb s příměsí cibule, zjemněná olejem, bez stop žluknutí.

Konzistence

kostky přiměřeně pevného a křehkého rybího masa, cibule mírně křupavá.

Nadstandardní parametry

Zaručený podíl soleného rybího masa, bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru, řepkový olej a cibule českého původu.

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:36:35
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:36:35
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě