Tisk

Masové konzervy

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-21-0118
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - konzervy
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

maso podle živočišného druhu uvedeného v názvu výrobku (min. 80 %)

Přípustné složky
  • vepřové kůže použité jako pojivo v maximálním množství  8%;
  • sůl a dusitanová solící směs (směs soli a konzervantu E250);
  • želírující látka: karagenan (E407);
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • česnek;
  • kouřové aroma;
  • tekutý kouř;
  • pitná voda.
Nepřípustné složky

strojně oddělené maso, přítomnost masa jiného živočišného druhu, než je v názvu, fosfáty.

látky zvýrazňující chuť a vůni

Technologický postup
  1. Příprava masových surovn nařezání
  2. míchání směsi masa a ostatních surovin a přísad
  3. plnění do obalů
  4. uzavírání obalů
  5. sterilace
  6. chlazení
  7. osušení obalů
  8. etiketace a balení.
Senzorické požadavky
Vzhled

masová kompaktní hmota, částečně vytavený tuk, aspik a šťáva není na závadu

Vůně a chuť

chuť: po použitém druhu masa, přiměřeně slaná a kořeněná

vůně: po použitém druhu masa, bez cizích pachů

Konzistence

krájitelná

Nadstandardní parametry
  • Vysoký obsah masa (min.80 %) – vyšší než jsou požadavky Vyhlášky č. 326/2011 pro vybrané masné konzervy
  • Výrobky nesmí obsahovat strojně oddělené maso
  • Nižší obsah tuku (max.25 %)
  • Bez fosfátů.
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku, soli, vody

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno27.01.2021 10:44:03
VytvořilDana Gabrovská
Změněno27.01.2021 10:44:03
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska @ foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek @ foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g