Tisk

Masný polotovar – mleté maso kuřecí

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-09-25-0445
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

Kuřecí maso bez kosti a kůže min. 95 % masa.

Přípustné složky

Nejsou definovány.

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití  drůbežího strojně odděleného masa, umělých barviv, zvýrazňovačů chuti, škrobu a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen.

 

Nepřípustná je přítomnost zbytků chrupavek  a kostí.

Technologický postup

Vytěžené kuřecí maso je vychlazeno na teplotu 0 °C až +2 °C. Následuje stažení kůže a vykostění. Vytěžená surovina je zchlazena na 0 °C až 0,5 °C. Linka na výrobu mletého masa kontinuálně navazuje na linku balení. Mleté maso je dávkováno a baleno do ochranné atmosféry. Následuje přesun výrobku do chladíren expedičního skladu odkud je výrobek expedován pro zákazníky.

Senzorické požadavky
Vzhled

Čerstvé kuřecí maso má viditelné kontury po mletí.Mleté maso má výraznou živou barvu. Charakteristická barva mletého kuřecího masa je růžová, výrazná a živá.

Vůně a chuť

Vůně a chuť: Vůně – příjemná, po čerstvém kuřecím mase.

 

Konzistence

Konzistence: po upečení pevná a soudržná.

Nepřípustná je přítomnost zbytků chrupavky či kostí.

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa;
b) bez přídatných látek, bílkovinných přísad.

parametry:

Obsah tuku – ≤ 30 %
Obsah soli – max. 1 %
Obsah poměru kolagenu a bílkovin v mase – ≤ 15 %
Mikrobiologické požadavky:
Salmonella – negativní/25 g
Escherichia coli – max. 500 KTJ/g
Aerobní MO – max. 5×10 na 6 KTJ/g

Rozhodčí metody

Obsah masa – obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky – ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Uživatel
Vytvořeno14.11.2019 14:47:30
VytvořilDana Gabrovská
Změněno14.11.2019 14:47:30
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě