Tisk

Masný polotovar – grilovací klobásy

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-04-05-0425
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace);
b) obsah masa minimálně 90 % hmotnostních;
c) obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních.

Přípustné složky
  • voda;
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
  • koření;
  • extrakty koření;
  • sušená zelenina;
  • sušené ovoce;
  • přídatné látky – antioxidanty, stabilizátory, konzervanty v minimálním množství;
  • přírodní střeva.
Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, škrobu a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen.

Technologický postup

Příprava surovin, míchání, narážení, balení, chlazení

Senzorické požadavky
Vzhled

výrobek je barvy světlé, možno přidat různé dekorační koření

Vůně a chuť

Vůně – příjemná, chuť po upečení/grilování, ohřátí výrazná po mase a přidaných kořenících složkách

Konzistence

po tepelném opracování pevná a soudržná

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa (minimálně 90 %)
b) bez SOM a drůbežího SOM, škrobu a bílkovinných přísad

Rozhodčí metody

Obsah masa – obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky – ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Uživatel
Vytvořeno12.02.2020 10:47:53
VytvořilDana Gabrovská
Změněno12.02.2020 10:47:53
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g