Tisk

Masný polotovar – mletá masa

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-03-19-0422
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace)
b) obsah masa minimálně 85 % hmotnostních
c) obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních

Přípustné složky

voda, jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl), koření, sušená zelenina a možno přidat přídatné látky (antioxidanty, konzervanty, regulátory kyselosti)

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, umělých barviv, zvýrazňovačů chuti, škrobu a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. E 120 – kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Příprava surovin, míchání, tvarování, balení, chlazení
Určeno k tepelnému opracování.

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: po použitém mase, po tvarování, případně viditelné kousky kožení.

Vůně a chuť

Vůně a chuť: Vůně – příjemná, po použitém koření

 

Konzistence

Konzistence: po upečení pevná a soudržná.

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa;
b) bez přídatných látek, bílkovinných přísad.

Rozhodčí metody

Obsah masa – obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky – ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Uživatel
Vytvořeno01.11.2019 13:05:55
VytvořilDana Gabrovská
Změněno01.11.2019 13:05:55
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě