Tisk

Máslo

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-22-0144
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - máslo mlékárenské, roztíratelné mléčné tuky, koncentráty mléčného tuku - máslo
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

smetana

Přípustné složky

mlékárenské kultury

Nepřípustné složky

všechny ostatní výše nespecifikované

Technologický postup

výrobek obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze vody a tuku (nejméně 82 % tuku) eventuálně ve směsi s čistými mlékařskými kulturami, vyrobený tepelným a mechanickým zpracováním smetany

  1. Příjem mléka
  2. odstředění mléka
  3. pasterace smetany
  4. zrání smetany (fyzikální, biologické)
  5. stloukání smetany ve zmáselňovači
  6. doprava másla k balicím strojům
  7. balení
  8. uchování v chladírenských nebo mrazírenských podmínkách
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, dobře uzavřený a správně označený

barva: krémová až mírně světle nažloutlá, nikoliv do oranžova

Vůně a chuť

čistá, charakteristická pro máslo, mléčná po sladké smetaně, jemně nakyslá u másla s biologickým zráním, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

roztíratelná při 15 °C, stejnorodá, popř. slabě krátká, na řezu se připouští jen drobné kapénky vody nebo podmáslí

Nadstandardní parametry

máslo pocházející ze smetany, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN „,Syrové kravské mléko“

Rozhodčí metody
  • Metody zkoušení másla ČSN 570108, Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
  • Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:18:51
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:18:51
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě