Máslo
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2016-03-22-0144 |
Zařazení dle legislativy | Mléko, tuky a výrobky z nich - máslo mlékárenské, roztíratelné mléčné tuky, koncentráty mléčného tuku - máslo |
Zadavatel normy | |
Společnost | Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | smetana |
Přípustné složky | mlékárenské kultury |
Nepřípustné složky | všechny ostatní výše nespecifikované |
Technologický postup | výrobek obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze vody a tuku (nejméně 82 % tuku) eventuálně ve směsi s čistými mlékařskými kulturami, vyrobený tepelným a mechanickým zpracováním smetany
|
Senzorické požadavky | |
Vzhled | vzhled: obal čistý, neporušený, dobře uzavřený a správně označený barva: krémová až mírně světle nažloutlá, nikoliv do oranžova |
Vůně a chuť | čistá, charakteristická pro máslo, mléčná po sladké smetaně, jemně nakyslá u másla s biologickým zráním, bez cizích příchutí a pachů |
Konzistence | roztíratelná při 15 °C, stejnorodá, popř. slabě krátká, na řezu se připouští jen drobné kapénky vody nebo podmáslí |
Nadstandardní parametry | máslo pocházející ze smetany, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN „,Syrové kravské mléko“ |
Rozhodčí metody |
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 02.10.2017 15:18:51 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 02.10.2017 15:18:51 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |