Tisk

Loupežnický salát

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-06-21-0392
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

salám podle ČCN Salám pro lahůdkářské výrobky nejméně 25 %;
majonéza podle ČCN Salátová majonéza pro lahůdkářské výrobky;
okurky sterilované;
cibule;
paprika červená (kapie);
feferony;
minimální podíl zeleniny min. 24 %;
kečup nebo rajčatový protlak.

Přípustné složky

hořčice podle ČCN Hořčice plnotučná pro lahůdkářské výrobky;
kvasný ocet lihový;
cukr;
jedlá sůl;
konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

barviva;
sladidla s výjimkou cukru;
ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli.

Technologický postup

Není specifikován.

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: salám ve tvaru tenkých čtverečků, přičemž délka strany je maximálně 20 mm (přípustný obsah části poškozených mícháním do 20%), salát dobře  a rovnoměrně rozmíchaný, spojený majonézou.
barva: jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny

Vůně a chuť

pikantní, slano-sladko-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, znatelná příjemná masová vůně po salámu

Konzistence

všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou

Nadstandardní parametry

Kvalita použitých surovin, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru

Rozhodčí metody

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno07.12.2018 11:27:17
VytvořilDana Gabrovská
Změněno07.12.2018 11:27:17
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený