Pšeničnožitný kvasový chléb
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2018-07-12-0395 |
Zařazení dle legislativy | Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb |
Zadavatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | • pšeničná mouka v množství nejvýše 65 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; |
Přípustné složky |
koriand, fenykl, anýz, kardamon a jiné);
POSYP: • kmín celý. |
Nepřípustné složky | Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly). |
Technologický postup | • výroba žitného příp. pšeničného kvasu; |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | • Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru bochníku či veky, nebo daný tvarem ošatky. |
Vůně a chuť | Typická chlebová; příjemně nakyslá po kvasu; slabě po kmínu případně po dalším koření; bez cizích příchutí a pachů. |
Konzistence | • Kůrka dobře propečená. |
Nadstandardní parametry | Chléb zakyselený pouze kvasem. V případě použití kvasů z žitné i pšeničné mouky se jedná o chléb dvoukvasový. Žitná mouka v množství nejméně 35 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků. Neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové. |
Rozhodčí metody | Hmotnost, senzorické hodnocení, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 18.09.2019 14:13:46 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 18.09.2019 14:13:46 |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |