Tisk

Drůbeží párky

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2020-02-04-0474
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

Drůbeží maso minimálně 68 %

Přípustné složky
  • voda;
  • kuřecí kůže;
  • jedlá sůl;
  • bramborový škrob;
  • dextróza;
  • cukr;
  • sušený glukózový sirup;
  • koření;
  • extrakty koření;
  • aroma, kouřové aroma;
  • přídatné látky dle nařízení (ES) č.1333/2008 s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120 – kyselina karmínová, karmín;
  • jedlé kolagenní, plastové nebo přírodní  střívko.
Nepřípustné složky

látky zvýrazňující chuť; E 120 – kyselina karmínová, karmín; strojně oddělené maso.

Nepřipouští se použití rostlinných bílkovin a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření.

Technologický postup

Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení

Senzorické požadavky
Vzhled

Povrch v hladký, vypnutý.
Na řezu je výrobek hladký, vypracovaný najemno světle růžové barvy. Mohou být patrné kousky koření. Malé vzduchové bublinky a jemné kolagenní částice jsou přípustné.Bez výskytu kostí a chrupavek, případně jiných cizích částic. Na řezu soudržné;

Barva párků hnědorůžová typická pro zauzené párky, rovné bez zakřivení, konce zarovnané

Vůně a chuť

Vůně charakteristická pro zauzený párek, s lehkým nádechem drůbeží suroviny a použitého koření;
Chuť jemná, typická pro drůbeží maso a použité kořenící směsi.

Konzistence

Přiměřeně pevná na skus,

Nadstandardní parametry

Vysoký obsah drůbežího masa  nejméně  70 %;

bez zvýrazňovačů chuti;
obsah tuku max. 17 %,

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu masa; Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno11.02.2020 09:02:28
VytvořilDana Gabrovská
Změněno11.02.2020 09:02:28
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený