Tisk

Kobliha plněná ovocnou náplní

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-18-0111
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - jemné pečivo
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

• pšeničná mouka;
• vaječné žloutky nejméně 5 % nebo odpovídající množství sušených vaječných žloutků vztaženo na celkovou hmotnost mouky;
• cukr;
• čerstvé droždí;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
• pitná voda;
• rostlinný tuk/olej na smažení;
Posyp:  nevlhnoucí moučkový cukr.
Ovocná náplň: nejméně 20 % v hotovém výrobku.

Přípustné složky

• mléko sušené odstředěné;
• vejce;
• vaječný bílek;
• sladová mouka a/nebo sladový extrakt;
• margarín;
• rostlinný olej;
• destilát nebo likér;
• aromata:  vanilkové a/nebo  citronové;
• enzymy;
• kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola).

Nepřípustné složky

Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola) a přídatné látky obsažené v margarínu, v posypovém nevlhnoucím cukru a v ovocné náplni.

Technologický postup

• výroba omládku, kterým je prokvašený polotovar z pšeničné mouky, vody a droždí, případně cukru;
• výroba těsta nepřímým způsobem vedení na omládek;
• zrání těsta;
• dělení na klonky a jejich tvarování;
• kynutí;
• smažení;
• plnění ovocnou náplní;
• chladnutí;
• posyp cukrem.

Senzorické požadavky
Vzhled

• výrobek typického kulovitého tvaru, pravidelně formovaný;
• kůrka zlatohnědá, po obvodu se světlým proužkem; vrchní kůrka sypaná nevlhnoucím cukrem;
• střída rovnoměrně pórovitá; barva po použitých složkách.

Vůně a chuť

Typická pro smažený výrobek, po použitých složkách a ovocné náplni; příjemná; bez cizích příchutí a pachů.

Konzistence

• Kůrka dobře prosmažená.
• Střída dobře prosmažená, měkká.
• Náplň umístěná uvnitř výrobku.

Nadstandardní parametry

Tradiční jemné smažené pečivo, které neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové a přídatných látek obsažených v margarínu, nevlhnoucím cukru a ovocné náplni, které nemají v hotovém výrobku technologický účinek.

Rozhodčí metody

hmotnost výrobku.senzorické hodnocení, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.01.2019 14:39:21
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.01.2019 14:39:21
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený