Tisk

Klobása tepelně opracovaná

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-08-08-0075
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace),
  • obsah masa minimálně 65 % hmotnostních,
  • obsah tuku maximálně 35 % hmotnostních
Přípustné složky
  • voda
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl)
  • dusitanová sůl
  • cukr
  • koření
  • zelenina (ochucující složky)
  • složky ve formě potravin (např. sýr) a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti)
Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása s ořechy). E 120 – kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení,

Technologický obal:

  • v případě použití technologického obalu je povinné využít přírodní střevo o průměru min. 28 mm
  • lze vyrábět bez technologického obalu
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření a také zde mohou být zastoupeny výrazně bílé, stejnoměrně rozmístěné kostky tučné suroviny. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Výrobek nesmí vykazovat vytavený tuk. Povrchový vzhled výrobek je tmavě až kaštanově červenohnědé barvy, případně červené barvy po použité paprice. Povrch je lesklý, hladký až mírně vrásčitý, bez kouřových skvrn. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace. Kapičky zaschlé šťávy na povrchu jsou přípustné.

Vůně a chuť

Chuť lahodná, jemně kořeněná, výrazněji po uzení

Vůně příjemná po čerstvé uzenině

Konzistence

tuhá, pevná, soudržná, na omak zrnitá, nesmí být nesoudržná nebo netypická měkká

Nadstandardní parametry
  • vysoký obsah masa,
  • přírodní střevo (pokud je použit technologický obal),
  • bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno12.02.2020 11:50:44
VytvořilDana Gabrovská
Změněno12.02.2020 11:50:44
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kamenecká klobása Žďárská klobása Klobása z udírny 300 g Grilovací klobása z udírny Grill menu 300 g Klobása papriková Grill menu 300 g Klobása se sýrem Camembert Grill menu 300 g Pikantní paprikové klobásky Dobré maso na grill 300 g Klobása Mexico Grill menu 300 g Grilovací klobása klasik Grill menu 300 g Klobása + 15 % sýr Camembert Grill menu 300 g Klobása na gril, slabá Vocílkova klobása Vocílkova klobása s chilli K - Purland Bavorská klobása Bítešská cigára Spišská klobása Bítešská klobása Řezníkova klobása Krůtí klobása s medvědím česnekem Grilovací klobása s lučním kvítím Valašská klobása s divokým česnekem 600 g Valašská klobása s divokým česnekem Valašská klobása se sýrem Valašská klobása 200 g Valašská klobása Grilovací klobása s nivou Grilovací klobása Bruschetta 600 g Grilovací klobása Bruschetta Ostravská klobása Klobása z udírny Dřevorubecká klobása Klobása s medvědím česnekem Klobása Toreador Klobása se sýrem Niva Farmářčina klobása Konzumní klobása Hovězí klobása MERGUEZ DM na gril Venkovská klobása Šunková klobása delikates Grilovací klobása s paprikou 600 g Grilovací klobásy pikantní 300g Masopustní klobása Masopustní klobása Farmářské klobásky tenké s etiketou Farmářská klobáska tenká Uhlířky se sýrem Klobása z udírny VOB Trefilova masopustní klobása VOB Klobása dědy Pilčíka OA Kunovského klobása Kmotrova klobása pikant krájená 75g OA Krahulecká klobása 1 500 g Bavorské grilovací klobásky Grill & Fun - 400 g XXL Lubská šunková klobása K-Jarmark Myslivecká klobása, 390g Grill&Fun Grilovací klobása papriková 300 g Grill&Fun Grilovací klobása se sýrem Gorgonzola 300 g Grill&Fun Grilovací klobása se sýrem Gouda 300 g Grill&Fun Grilovací švestková klobása 300 g Pikok Masopustní klobása 300 g Dědova klobása Retro Dědova papriková klobása Staročeská klobása Osecká klobása se sýrem Venkovská klobása Chlapská klobása Ostravská klobása - 1,5 - 2,5 kg Ostravská klobása - 360 g