Tisk

Vinná klobása

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-11-04-0456
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace), víno;
b) obsah masa minimálně 60 % hmotnostních;
c) obsah tuku maximálně 25 % hmotnostních;
d) obsah vína minimálně 5 % hmotnostních.

Přípustné složky

voda, jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl), cukr, koření, sušená vaječná melanž, mléko, žemle, strouhanka a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti).

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných a rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou uvedeny v přípustných složkách. E 120 – kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Příprava surovin, míchání, plnění do technologických obalů, balení, chlazení.
Přírodní skopové střevo, průměr max. 24 mm.

Senzorické požadavky
Vzhled

výrobek je barvy světlé (bílé, světle růžové)

Vůně a chuť

Chuť po upečení – typická pro tento výrobek, zřetelná chuť po vínu, přiměřeně slaná a šťavnatá.

Vůně – příjemná, zřetelná vůně po vínu.

Konzistence

po upečení pevná a soudržná

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa
b) bez SOM a drůbežího SOM, barviv, vlákniny, zvýrazňovačů chuti, škrobu a bílkovinných přísad

Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno14.11.2019 09:53:53
VytvořilDana Gabrovská
Změněno14.11.2019 09:53:53
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavPřipomínkovaný

Výrobky v této normě