Klobása tepelně opracovaná – bílá, vařená
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2019-05-09-0429 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované |
Zadavatel normy | |
Společnost | Potravinářská komora České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Potravinářská komora České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása s ořechy). E 120 – kyselina karmínová, karmín.
dusitan sodný |
Technologický postup | Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení, Technologický obal:
technologický obal, kalibr střeva min. 18 (přírodní i kolagenní) |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování – na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření a také zde mohou být zastoupeny výrazně bílé, stejnoměrně rozmístěné kostky tučné suroviny. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Výrobek nesmí vykazovat vytavený tuk. Povrchový vzhled – výrobek světlé (bílé) barvy. Povrch je lesklý, hladký. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace. Kapičky zaschlé šťávy na povrchu jsou přípustné. |
Vůně a chuť | Chuť – lahodná, jemně kořeněná. |
Konzistence | tuhá, pevná, soudržná, na omak zrnitá, nesmí být nesoudržná nebo netypická měkká |
Nadstandardní parametry |
|
Rozhodčí metody | Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 01.11.2019 13:06:40 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 01.11.2019 13:06:40 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |