Tisk

Klobása tepelně neopracovaná

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-08-08-0076
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně neopracované
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace)
  • obsah masa minimálně 50 % hmotnostních
  • obsah tuku maximálně 60 % hmotnostních
Přípustné složky
  • voda
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např.KCl)
  • dusitanová sůl
  • cukr
  • koření
  • zelenina (ochucující složky)
  • složky ve formě potravin (např. sýr)
  • startovací kultury a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti)
Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása s ořechy). E 120 – kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Technologický obal: Kouři prostupný obal

Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, uzení studeným kouřem, chlazení, balení

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled povrch je suchý. Barva odpovídá použitým surovinám a použitému technologickému obalu. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace.

Vůně a chuť

Chuť přiměřeně slaná, připouští se příjemně kyselá, případně po použitém koření či ochucujících složkách.

Vůně jemná, případně po použitém koření.

Konzistence

měkká až poloměkká, jemně vláknitá, nepružná, případně roztíratelná

Nadstandardní parametry
  • vysoký obsah masa
  • bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno12.02.2020 11:51:29
VytvořilDana Gabrovská
Změněno12.02.2020 11:51:29
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Klobása s paprikou na gril tenká Klobása s Goudou na gril tenká Klobása s Čedarem na gril tenká K - Mistři od Fochu Sváteční klobása se švestkami Bavorské grilovací klobásky 200g K - Mistři od Fochu Velikonoční klobása s kopřivami klobása s cibulkou Klobása s cibulkou na gril tenká klobása bylinky KU Klobása s bylinkami na gril tenká klobása pikant KU Klobása pikantní na gril tenká K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami PULT K - Mistři od Fochu Chilli klobása PULT K – Mistři od Fochu Hovězí klobása PULT K – Mistři od Fochu Klobása se švestkami K – Mistři od Fochu Klobása se sušenými rajčaty K – Mistři od Fochu Klobása s rokfórovou příchutí K – Mistři od Fochu Klobása s hořčičným semínkem K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami K – Mistři od Fochu Klobása s cibulkou K – Mistři od Fochu Hovězí klobása K – Mistři od Fochu klobása s houbami Klobása s medvědím česnekem 220 g Klobása s medvědím česnekem 220 g K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem PULT K - Mistři od Fochu Ďábelská metrová klobása K – Mistři od Fochu Pikantní masová klobása K - Mistři od Fochu Italská klobása se sýrem K - Mistři od Fochu Staročeská masová klobása K - Mistři od Fochu Selská klobása K-Mistři od Fochu Masová klobása XXL K - Mistři od Fochu Klobása se sýrem K - Mistři od Fochu Grilovací klobásy duo K - Mistři od Fochu Chilli klobása K - Mistři od Fochu Debrecínská klobása K - Mistři od Fochu Ďábelská klobása K - Mistři od Fochu Bavorská masová klobása K - Mistři od Fochu Bavorská masová klobása PULT

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g