Tisk

Klobása tepelně neopracovaná

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-08-08-0076
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně neopracované
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace)
  • obsah masa minimálně 50 % hmotnostních
  • obsah tuku maximálně 60 % hmotnostních
Přípustné složky
  • voda
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např.KCl)
  • dusitanová sůl
  • cukr
  • koření
  • zelenina (ochucující složky)
  • složky ve formě potravin (např. sýr)
  • startovací kultury a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti)
Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása s ořechy).

Technologický postup

Technologický obal: Kouři prostupný obal

Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, uzení studeným kouřem, chlazení, balení

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled povrch je suchý. Barva odpovídá použitým surovinám a použitému technologickému obalu. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace.

Vůně a chuť

Chuť přiměřeně slaná, připouští se příjemně kyselá, případně po použitém koření či ochucujících složkách.

Vůně jemná, případně po použitém koření.

Konzistence

měkká až poloměkká, jemně vláknitá, nepružná, případně roztíratelná

Nadstandardní parametry
  • vysoký obsah masa
  • bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:27:09
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:27:09
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Bavorské grilovací klobásky 200g Vinná klobása dle receptury z roku 1955 PULT Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 850 g Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 450 g K - Purland Velikonoční klobása s kopřivami klobása s cibulkou Klobása s cibulkou na gril tenká klobása bylinky KU Klobása s bylinkami na gril tenká klobása pikant KU Klobása pikantní na gril tenká klobása česnek KU Klobása s česnekem na gril tenká K – Purland Klobása s bylinkami PULT K - Purland Chilli klobása PULT K – Purland Hovězí klobása PULT K – Purland Klobása se švestkami K – Purland Klobása se sušenými rajčaty K – Purland Klobása s rokfórovou příchutí K – Purland Klobása s hořčičným semínkem K – Purland Klobása s bylinkami K – Purland Klobása s cibulkou K – Purland Hovězí klobása K – Purland klobása s houbami Klobása s medvědím česnekem 220 g Klobása s medvědím česnekem 220 g K - Purland Nevinná klobása s červeným vínem vážená K - Purland Nevinná klobása s červeným vínem PULT K - Purland Nevinná klobása s červeným vínem 450 g K - Purland Vinná klobása 450 g K - Purland Ďábelská metrová klobása "Řezníkova čerstvá porce" Vinná klobása lahůdková cca 400g  K – Purland Pikantní masová klobása K- Purland Vinná klobása PULT K - Purland Vinná klobása 850 g K - Purland Vinná klobása 450 g K - Purland Italská klobása se sýrem K - Purland Staročeská masová klobása K - Purland Selská klobása K - Purland Masová klobása XXL K - Purland Klobása se sýrem K - Purland Grilovací klobásy duo K - Purland Chilli klobása K - Purland Debrecínská klobása K - Purland Ďábelská klobása K - Purland Bavorská masová klobása K - Purland Bavorská masová klobása PULT