Tisk

Kefírové mléko

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-08-22-0333
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - kefírové mléko
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směs a kvasinky rodu Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida valida  a mezofilních a termofilních kultur bakterie mléčného kvašení), kde četnost živých kvasinek musí být nejméně 102 a četnost živých bakterií mléčného kvašení musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
Nepřípustné složky
  • škrob;
  • želatina;
  • zahušťující látky;
  • konzervační látky;
  • barviva;
  • aromatické látky;
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou.
Technologický postup
  1. příprava mléčné směsi
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek kultury
  5. fermentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
  8. naplnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí,
Senzorické požadavky
Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně

Vůně a chuť

příjemně nakyslá, kefírová, čistá vůně po použité kultuře

Konzistence

konzistence (textura, viskozita) –  polotekutá až  tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Nadstandardní parametry
  • mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  • nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou – nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky
  • četnost živých kvasinek musí být nejméně 102 a četnost živých bakterií mléčného kvašení musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Rozhodčí metody
  • Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
  • Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
  • Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
  • Stanovení počtu kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie – ČSN ISO 6611

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Uživatel
Vytvořeno12.07.2018 11:27:44
VytvořilDana Gabrovská
Změněno12.07.2018 11:27:44
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě