Tisk

Kečup

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-21-0116
Zařazení dle legislativyOvoce, zelenina, houby, skořápkové plody a výrobky z nich - zpracovaná zelenina - protlaky
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • rajčatový protlak (nejméně 12 % refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou ve výrobku)
  • koření a/nebo výtažky koření
  • sůl
Přípustné složky
  • řepný cukr
  • škrobový sirup
  • regulátor kyselosti: kyselina citronová
  • ocet kvasný lihový
  • cibule
  • pitná voda
Nepřípustné složky
  • konzervační látky
  • zahušťovadla
Technologický postup
  1. Navážení surovin dle receptury
  2. jejich smíchání ve výrobním zařízení (varném kotli)
  3. vaření za stálého míchání
  4. přepuštění směsi do plnícího zařízení
  5. plnění do obalu
  6. uzavření obalu
  7. sterilace
  8. chlazení a osušení
  9. etiketace a balení
Senzorické požadavky
Vzhled

stejnorodá hmota, částečně oddělené tekutina není na závadu

Vůně a chuť

chuť: po rajčatech, sladkokyselá, bez cizích příchutí

vůně: po rajčatech, octu a koření, bez cizích pachů

Konzistence

kašovitá

Nadstandardní parametry
  • Vysoký obsah rajčatové suroviny: Refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou min. 12 % (nad rámec 7 % požadovaných legislativou).
  • Výroba bez použití konzervačních látek a zahušťovadel.
Rozhodčí metody

Měření refraktometrické sušiny refraktometrem, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 11:52:15
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 11:52:15
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě