Tisk

Kamadet

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0092
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry plísňové
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury
  • syřidlo
  • ušlechtilá plíseň camembertského typu
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • rostlinné barvivo
Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované, např. dusičnany, rostlinný tuk, aromata

Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření, zpracování sýřeniny  na výrobníku
  2. napouštění směsi sýrového zrna a syrovátky do forem
  3. paření sýrů v parních komorách se samovolným odkapáním syrovátky do požadované sušiny
  4. solení
  5. aplikace bílé plísně na povrch
  6. zrání
  7. balení
  8. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: sýry různého tvaru a velikosti, pravidelný tvar bez deformací, souvislý porost bílé plísně po celém povrchu,

barva: na řezu sýrově žlutá, na povrchu bílá plíseň, ke konci trvanlivosti dochází k mírné změně barvy

Vůně a chuť

chuť: jemná, charakteristická, až mírně houbová

vůně: jemná, charakteristická, jemně houbová

Konzistence

jemná, pružná, na řezu s větším počtem dírek a trhlinek (mírně zřetelné jádro u mladých sýrů není na závadu)

Nadstandardní parametry
  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko
  • obsah sušiny: min. 50 %
  • obsah tuku v sušině: 48 %
  • bez konzervačních látek
  • bez obsahu laktózy u sýrů v plné zralosti
  • jedinečný technologický postup paření a samovolné odkapání syrovátky
  • bez aromat
  • minimální doba zrání 3 týdny
Rozhodčí metody
  • Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
  • Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 (Gravimetrická metoda)

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:26:07
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:26:07
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě