Tisk

Jogurtové mléko ochucené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-02-19-0418
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - jogurtové mléko
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus salivarius subsp.thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus  v optimálním poměru 1:2), kde četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gramu výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;

pro ochucující složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobk

Přípustné složky
  • sušené mléko;
  • zahuštěné mléko;
  • syrovátka;
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin);
  • podmáslí a dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost dodatečných živých mikroorganismů (např. probiotických kultur) musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;
  • ochucující složka dle výrobce.
Nepřípustné složky
  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky
Technologický postup
  1. příprava mléčné ( smetanové ) směsi
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek kultur
  5. fermentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
  8. naplnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

barva –  po ochucující složce;

Vůně a chuť

chuť příjemně nakyslá, jogurtová, přejemně sladká, po ochucující složce;

čistá vůně po použitých kulturách, ochucující složce.

Konzistence

polotekutá až  tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Nadstandardní parametry
  • mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  • nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
  • nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
  • četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Rozhodčí metody
  • Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
  • Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Uživatel
Vytvořeno24.02.2019 16:31:08
VytvořilDana Gabrovská
Změněno24.02.2019 16:31:08
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě