Tisk

Jogurt zrající v tanku – ochucený (s příchutí)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-07-18-0307
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - jogurt bílý
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

Mléčná složka odpovídá České cechovní normě na „Syrové kravské mléko“ – 2016-3-18-127;
pro ochucující složku ovocnou platí:
pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 % , pro citrusové plody min. 1% a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku

Přípustné složky

ochucující složky dle výrobce

Nepřípustné složky
  • škrob pro mléčnou složku;
  • želatina pro mléčnou složku;
  • zahušťující látky pro mléčnou složku;
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou,
  • konzervační látky
Technologický postup

příprava mléčné (smetanové) směsi – pasterace – vychlazení na teplotu fermentace – přídavek jogurtové kultury – fermentace v procesním tanku v řízených podmínkách – přídavek ochucující složky – balení do spotřebitelského balení- vychlazení skladování v chladu před expedicí;

Senzorické požadavky
Vzhled

– barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně, po ochucující složce
– vzhled: dán ochucující složkou – kousky ochucující složky (ovoce, čokolády, ořechů apod.)

Vůně a chuť

příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře, po ochucující složce

Konzistence

jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Nadstandardní parametry

mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko“;

pro ochucující ovocnou složku platí:
pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 % , pro citrusové plody min. 1% a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku;

ostatní ochucené jogurty budou řešeny individuálně při přihlášení výrobku

Rozhodčí metody

Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232

Uživatel
Vytvořeno12.04.2018 13:50:16
VytvořilDana Gabrovská
Změněno12.04.2018 13:50:16
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě