Jogurt bílý zrající v tanku
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2016-02-2-0099 |
Zařazení dle legislativy | Mléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - jogurt bílý |
Zadavatel normy | |
Společnost | Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus v poměru 1:2 až 2:1), kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 107 na 1 gramu výrobku na konci doby použitelnosti výrobku |
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky |
|
Technologický postup |
Při fermentaci je důležité udržet poměr laktobacilů a streptokoků a vytvořit podmínky pro vznik požadovaného množství metabolitů
Ideální poměr obou mikroorganismů je 1:1, ale může být posunut mírně jak ve prospěch laktobacilů, tak ve prospěch streptokoků (viz. výše uvedené poměry 1:2 až 2:1), nicméně ve výrobku musejí být zastoupeny vždy oba mikroorganismy jogurtové kultury. Konečný poměr obou druhů je pak nejvíce ovlivněn dobou kultivace, teplotou inkubace a velikostí inokula a určuje výslednou chuť výrobku. |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | barva – přirozeně bílá až nažloutlá po mléce a smetaně, |
Vůně a chuť | chuť: příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře |
Konzistence | jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu |
Nadstandardní parametry |
|
Rozhodčí metody |
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 11.04.2019 09:45:39 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 11.04.2019 09:45:39 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |