Tisk

Jatečně upravená těla drůbeže – krůta porcovaná, díly

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-06-17-0438
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - maso - drůbeží maso
Zadavatel normy
Společnost Českomoravská drůbeřářská unie, z.s.
Počernická 272/896
108 00 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • krůta: jedinec s ohebným, nezkostnatělým hřbetem hrudní kosti (registrace hospodářství v ústřední evidenci zvířat)
  • půlka: půlka trupu získaná podélným řezem v rovině hrudní kosti a páteře
  • čtvrtka: přední nebo zadní čtvrtka vzniklá příčným řezem půlky
  • neoddělené zadní čtvrtky: obě zadní čtvrtky vcelku, spojené částí hřbetu s biskupem nebo bez něj
  • prsa: prsní kost a žebra nebo jejich část, nacházející se po obou stranách této kosti, včetně okolní svaloviny. Prsa mohou být celá nebo půlená,
  • stehno: pánevní končetina zahrnující kosti stehenní, holenní a lýtkové, obalené svalovinou. Řezy provedeny v kloubech,
  • stehno kuřete s částí hřbetu: hmotnost hřbetu může dosáhnout nejvýše 25 % hmotnosti celého dílu,
  • horní stehno: stehenní kost, obalená svalovinou. Řezy provedeny v kloubech
  • spodní stehno: holenní a lýtková kost, obalené svalovinou. Řezy provedeny v kloubech
  • křídlo: kosti pažní, vřetenní a loketní, obalené svalovinou. U křídel krůt mohou být pažní kosti včetně svaloviny nebo vřetenní a loketní kosti včetně svaloviny uváděny do oběhu odděleně. Hřebeny včetně zápěstních kůstek mohou nebo nemusí být odděleny. Řezy provedeny v kloubech
  • neoddělená křídla: obě křídla v jednom kuse, spojená částí hřbetu, která může dosáhnout podílu nejvýše 45 % hmotnosti celého dílu,
  • prsní řízek: celá nebo půlená vykostěná prsní část, tj. bez hrudní kosti a žeber. neporušená, berouce v úvahu obchodní úpravu čistá, bez cizích látek, znečištění nebo krve jatečná těla musí mít dobrou stavbu těla a musí být plně zmasilá. Prsa musí být dobře vyvinutá, široká, zaoblená a zmasilá, stehna musí být rovněž zmasilá.
Přípustné složky

složky na prsou, stehnech, biskupu, stehenních kloubech a špičkách křídel může být několik malých pírek, špiček brk a chloupků

Nepřípustné složky

bez vyčnívajících zlomených kostí

Technologický postup

chov krůt na maso a dle  technologického postupu pro daný hybrid porážka na registrovaných jatkách chlazení vzduchem porcování  balení jednotlivých dílů nebo celého jatečně opracovaného trupu

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled bez viditelných skvrn krve, s výjimkou skvrn malých a nenápadných, barva typická pro krůtí maso

Vůně a chuť

chuť: typická pro krůtu, vůně bez cizího zápachu

Konzistence

Čerstvá drůbež nesmí vykazovat žádné stopy po předchozím mražení

Nadstandardní parametry

Chlazeno vzduchem, chov v hospodářství, které je registrováno v ústřední evidenci zvířat.

 

Krůta 8-11 kg, Krocan 14-18 kg.

Rozhodčí metody

Stanovení celkového obsahu vody v děleném drůbežím mase (Chemický test) a stanovení celkového obsahu vody u jatečně opracovaných těl mražených Nařízení Komise (ES) č. 543/2008), v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Uživatel
Vytvořeno17.06.2019 14:36:34
VytvořilDana Gabrovská
Změněno17.06.2019 14:36:34
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě