Tisk

Mléčná čokoláda se sladidly nebo s cukrem a sladidly

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-08-22-0327
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda mléčná
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • sladidla
  • mléčné součásti
    • sušené mléko
    • sušená smetana
    • sušená syrovátka
    • laktóza
    • mléčný tuk
    • máselný tuk
  • kakaové součásti
Přípustné složky
  • cukr (řepný nebo třtinový)
  • emulgátory (rostlinný lecitin, polyglycerolpolyricinoleát)
  • lískooříšková pasta (100 %)
  • přírodní vanilkový extrakt
  • přírodní vanilkové aroma a jiná přírodní aromata (např. karamelové)
  • jedlá sůl
  • přísady např.:
    • suché skořápkové plody
    • sušené (proslazované, kandované) ovoce
    • semínka
    • koření (např. chilli apod.)
    • káva a kávový extrakt
    • cereálie
    • karamelové a sušenkové kousky apod.
Nepřípustné složky

jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla a lískooříškové pasty (100 %), náhražky sušeného mléka nebo smetany z rostlinných tuků, jiná aromata než přírodní

Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: Lesklá, hladká, v různých tvarech, přípustné suroviny mohou vytvářet reliéf;

Barva: hnědá

Vůně a chuť

příjemně čokoládovo-mléčná, smetanová, příp. po přidaných přípustných složkách (viz. přípustné složky), bez cizí pachuti a vůně

Konzistence

tvrdá s ostrým lomem

Nadstandardní parametry

Minimální obsah celkové kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 35 %;  Obsah mléčné sušiny min. 15 %; Obsah mléčného tuku min.4 %

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15

Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3]

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:13:58
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:13:58
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený