Tisk

Hluboce zmrazené mořské ryby

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-03-29-0372
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - ryby - mořské (zmrazené, čerstvé)
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

Svalovina ryb nepravidelné velikosti a tvaru, seříznutá laterálně od páteře a žeber, bez ploutví, zmrazena pouze jednou, na moři. Jedná se o kvalitu seafrozen. V případě porcí je surovina zmrazována přímo na lodi do bloků, v případě filet do bloků, kdy jsou jednotlivé vrstvy filet proloženy folií (interleaved), nebo jsou zmrazovány jednotlivě (IQF)

Přípustné složky

Rybí svalovina v kvalitě PBI (pin bone in) nebo PBO (pin bone out). V případě porcí řezaných z bloků filety bez kůže, v případě jednotlivých filet s kůží, či bez.

Nepřípustné složky

Jiné složky, např. jedlá sůl v obsahu vyšším než je přirozený výskyt, přidaná voda, potravinářská aditiva. Mletá rybí svalovina. V případě filet se nepřipouští skládané, či formované filety. Nepřipouští se surovina splňující definici „ze spojovaných kousků rybího masa“

Technologický postup

Odlov, zpracování a zmrazení ryb probíhá volně na moři. Surovina je v případě filet přebalována v ČR, v případě vakuově balených porcí řezaných z bloků je v ČR prováděno i řezání.

Senzorické požadavky
Vzhled

celistvá svalovina s charakteristickým trámcováním

Vůně a chuť

specifická pro daný druh ryby, vůně může být až neutrální, jinak typická pro daný druh ryby, nepřijatelný je kyselý nebo slabě nepříjemný zápach, např. po čpavku

Konzistence

žádoucí je pevná až elastická konzistence, nežádoucí je měkká až rozbředlá

Nadstandardní parametry

celkový podíl 100 % ryby; seafrozen kvalita, minimálně zabaleno v České republice

Rozhodčí metody

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno29.03.2018 08:02:04
VytvořilDana Gabrovská
Změněno29.03.2018 08:02:04
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě