Grilovací tyčinky
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2018-03-29-0370 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Uzeniny Příbram, a.s. Antala Staška 1670/80 140 00 Praha 4 Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace); |
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. tyčinky se sýrem). |
Technologický postup | Příprava surovin, narážení, tepelné opracování, chlazení, balení; bez technologického obalu |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování – barva dle použitých surovin. Nákroj je hladký, přípustná jsou drobná zrnka kolagenních částic i jemná pórovitost. Pokud je použita hrubě mělněná vložka, mozaika zrn je nepravidelná, bez zhluku tukových nebo libových částic. Mohou být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled – barva odpovídá použitým surovinám, technologii výroby a případně použitému posypu. Jednotlivé kusy tyčinek jsou bez deformace. |
Vůně a chuť | Chuť – přiměřeně slaná, případně po použitém koření či ochucovacích složkách. Vůně – příjemná po čerstvé uzenině. |
Konzistence | Pevná, pružná |
Nadstandardní parametry | a) vysoký obsah masa; |
Rozhodčí metody | Obsah masa – obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky – ČSN ISO 1443.V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 27.01.2021 10:04:14 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 27.01.2021 10:04:14 |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |