Gothajský salám
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2015-12-22-0057 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření. E 120 – kyselina karmínová, karmín. |
Technologický postup | Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení, Technologický obal: Plastové nebo kouři prostupné obaly |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek masově růžové barvy. Spojka je jemně vypracovaná. Ojedinělé, jemně zrněné kolagenní částice a drobné vzduchové dutinky jsou ve spojce přípustné. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Špeková mozaika je nepravidelně rozdělena a nesmí z nákroje vypadávat. Velikost jednotlivých zrn špeku je převážně o průměru do 8 mm. Povrchový vzhled povrch má vzhled podle použitého obalového materiálu. V kouři prostupném obalu je povrch mírně vrásčitý, v plastovém obalu je hladký a plný. |
Vůně a chuť | Chuť jemně kořeněná, přiměřeně slaná. Výrobek je na skusu křehký. Vůně příjemná po čerstvé uzenině a koření. |
Konzistence | pružná, soudržná |
Nadstandardní parametry |
|
Rozhodčí metody | Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.12.2020 09:37:04 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.12.2020 09:37:04 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |