Tisk

Extra tvrdý sýr Gran Moravia

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-01-21-0103
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • kravské mléko
  • jedlá sůl
  • syřidlo
Přípustné složky
  • mlékařské kultury,
  • konzervant lysozym (vaječná bílkovina)
Nepřípustné složky

chlorid vápenatý  a veškeré výše nespecifikované, bez přidaného kaseinu a kaseinátů

Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření, zpracování sýřeniny na výrobníku, kotli
  2. předlisování sýrového zrna  v kotli
  3. formování  a lisování
  4. solení
  5. zrání
  6. porcování
  7. balení
  8. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: lehce žlutá až slámová

Vůně a chuť

charakteristická pronikavá vůně, lahodná, sýrově mandlová ne však ostrá chuť

Konzistence

lasturový lom, s vyšším stářím až šupinkový z drobných, hustých, stěží viditelných granulek. Na řezu bez dírek, nebo s ojediněle vyskytujícími se drobnými trhlinkami

Nadstandardní parametry
  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko“
  • Obsah sušiny: min. 60 %,
  • Minimální doba zrání 4 měsíce
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:23:43
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:23:43
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený