Tisk

Extra džemy vícedruhové méně sladké

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-21-0115
Zařazení dle legislativyOvoce, zelenina, houby, skořápkové plody a výrobky z nich - zpracované ovoce - džemy výběrové (Extra) méně sladké
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • ovocné suroviny – čerstvé ovoce, zmrazené ovoce, ovocné dřeně a pulpy – popř. jejich kombinace (nejméně 45 % ovoce ve výrobku),
  • řepný cukr,
Přípustné složky
  • škrobový sirup
  • želírující látka: pektin
  • regulátor kyselosti: kyselina citronová, kyselina askorbová
  • pitná voda
Nepřípustné složky

potravinářská barviva, aromata, jablka

Technologický postup

Navážení surovin dle receptury, jejich smíchání ve výrobním zařízení (varném kotli), vaření za stálého míchání, přepuštění směsi do plnícího zařízení, plnění do obalu, uzavření obalu, sterilace, chlazení a osušení, etiketace a balení.

Senzorické požadavky
Vzhled

kompaktní hmota, popř. s viditelnými kousky ovoce

Vůně a chuť

chuť: po použitých druzích ovoce, sladká, popř. mírně nakyslá, bez cizích příchutí,

vůně: po použitých druzích ovoce, bez cizích pachů

Konzistence

rosolovitá až mírně roztékavá

Nadstandardní parametry
  1. Nižší obsah cukrů (max. 52 %). Tento nutričně příznivý parametr byl legislativně zakotven jako výjimka pro Českou republiku pro tzv. méně sladké džemy po jednáních mezi Ministerstvem zemědělství ČR, Potravinářskou komorou ČR a společností HAMÉ. Refraktometrická sušina podle legislativy zůstává zachována 52 – 59 %; obsah cukrů vyjadřuje obsah mono- a disacharidů; refraktometrická sušina vyjadřuje i obsah jiných  rozpustných složek než cukrů – např. organické kyseliny.
  2. Chuť džemu je dána pouze zvýšeným množstvím ovoce, nepřipouští se jakákoliv dodatečná aromatizace.
Rozhodčí metody

měření refraktometrické sušiny refraktometrem, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno04.06.2018 11:33:20
VytvořilDana Gabrovská
Změněno04.06.2018 11:33:20
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený