Číslo cechovní normy | 2016-09-15-0174 |
Zařazení dle legislativy | Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - cukrovinky - dropsy |
Zadavatel normy |
Společnost | Potravinářská komora České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení |
Povinné složky | - cukr,
- glukózový sirup,
- ovocná složka u ovocných chutí (ovocné koncentráty šťáv nebo ovocné šťávy nebo ovocné pyré nebo koncentrované ovocné pyré nebo sušený ovocný koncentrát) – min. 0,2% ovocné složky u ovocných chutí po přepočtu z koncentrátu.
|
Přípustné složky | - glukóza,
- glukózo-fruktózový sirup,
- přírodní aromata (Nařízení 1334/2008/EC),
- bylinné extrakty a silice,
- rostlinné koncentráty a extrakty (barvicí potraviny),
- kyseliny (citronová, vinná, jablečná, mléčná, askorbová),
- glukózo-fruktózový sirup,
- zvlhčující látky (Nařízení 1333/2008/EC, např. glycerol),
- zahušťovadla (Nařízení 1333/2008/EC, např. xanthan),
- lešticí látky (Nařízení 1333/2008/EC),
- regulátory kyselosti (Nařízení 1333/2008/EC, např. uhličitany sodné),
- dextróza, dextriny, vlákniny, sladidla (Nařízením 1333/2008/EC),
- vitaminy a minerální látky (Nařízením 1925/2006/EC),
- mléčné součásti (např. mléčný tuk, sušené mléko, sušená syrovátka, smetana ke šlehání),
- kakaové součásti (např. kakaový prášek),
- koření,
- extrakty koření,
- jedlá sůl do 0,2%,
- karamelizovaný cukrový sirup,
- přírodní barviva (dle Natcol www.natcol.org )
|
Nepřípustné složky | - umělá barviva (dle Natcol www.natcol.org ),
- aromata jiná než přírodní (Nařízení 1334/2008/EC),
- konzervační látky (Nařízení 1333/2008/EC, jako součást receptury, neplatí pro přenos – carry over),
- stabilizátory (Nařízení 1333/2008/EC),
|
Technologický postup | Tvarované Dropsy: - svaření cukrsirupového roztoku s vodou
- vakuování hmoty na požadovanou sušinu
- barvení a ochucení
- chlazení hmoty
- tvarování
- chlazení
- balení
- expedice
Dropsy lité: - svaření cukr-sirupového roztoku s vodou
- vakuování hmoty na požadovanou sušinu
- barvení a chucení
- nalévání do forem
- chlazení
- uvolňování z forem
- balení
- expedice
|
Senzorické požadavky |
Vzhled | Vzhled: Pravidelné tvary s ojedinělými trhlinkami a bublinami, nelepkavého povrchu, bez cizích příměsí a předmětů. Ojediněle můžou být tvary s bublinkami, s menšími nepravidelnostmi tvaru, s drobnými nápalky a trhlinkami, povrch mírně lepkavý a drsný. Barva: Přírodní pastelové barvy, případně mírně odlišné odstíny barev odpovídající standardu |
Vůně a chuť | Příjemná, výrazná, bez cizí pachuti a vůně. Může být méně nebo více výrazná. |
Konzistence | Tvrdá, hladká. Může být mírně drsná, omírající (krystalizující) textura. |
Nadstandardní parametry | ·Výrobky neobsahují konzervační látky (jako složku).výrobky neobsahují umělá barviva (dle Natcol). výrobky neobsahují jiná aromata než přírodní. v případě ovocných chutí výrobek obsahuje ovocné složky minimálně 0,2 % šťávy po přepočtu z koncentrátu. |
Rozhodčí metody | vlhkost – titračně Karl-Fischer (3 %, max. 3,5 %), v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. |
Uživatel |
Vytvořeno | 15.12.2017 12:08:16 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 15.12.2017 12:08:16 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav |
Procesní stav | Schválený |