Tisk

Dropsy lité a tvarované

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-15-0174
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - cukrovinky - dropsy
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • cukr,
  • glukózový sirup,
  • ovocná složka u ovocných chutí (ovocné koncentráty šťáv nebo ovocné šťávy nebo ovocné pyré nebo koncentrované ovocné pyré nebo sušený ovocný koncentrát) – min. 0,2% ovocné složky u ovocných chutí po přepočtu z koncentrátu.
Přípustné složky
  • glukóza,
  • glukózo-fruktózový sirup,
  • přírodní aromata (Nařízení 1334/2008/EC),
  • bylinné extrakty a silice,
  • rostlinné koncentráty a extrakty (barvicí potraviny),
  • kyseliny (citronová, vinná, jablečná, mléčná, askorbová),
  • glukózo-fruktózový sirup,
  • zvlhčující látky (Nařízení 1333/2008/EC, např. glycerol),
  • zahušťovadla (Nařízení 1333/2008/EC, např. xanthan),
  • lešticí látky (Nařízení 1333/2008/EC),
  • regulátory kyselosti (Nařízení 1333/2008/EC, např. uhličitany sodné),
  • dextróza, dextriny, vlákniny, sladidla (Nařízením 1333/2008/EC),
  • vitaminy a minerální látky (Nařízením 1925/2006/EC),
  • mléčné součásti (např. mléčný tuk, sušené mléko, sušená syrovátka, smetana ke šlehání),
  • kakaové součásti (např. kakaový prášek),
  • koření,
  • extrakty koření,
  • jedlá sůl do 0,2%,
  • karamelizovaný cukrový sirup,
  • přírodní barviva (dle Natcol www.natcol.org )
Nepřípustné složky
  • umělá barviva (dle Natcol www.natcol.org ),
  • aromata jiná než přírodní (Nařízení 1334/2008/EC),
  • konzervační látky (Nařízení 1333/2008/EC, jako součást receptury, neplatí pro přenos – carry over),
  • stabilizátory (Nařízení 1333/2008/EC),
Technologický postup

Tvarované Dropsy:

  1. svaření cukrsirupového roztoku s vodou
  2. vakuování hmoty na požadovanou sušinu
  3. barvení a ochucení
  4. chlazení hmoty
  5. tvarování
  6. chlazení
  7. balení
  8. expedice

Dropsy lité:

  1. svaření cukr-sirupového roztoku s vodou
  2. vakuování hmoty na požadovanou sušinu
  3. barvení a chucení
  4. nalévání do forem
  5. chlazení
  6. uvolňování z forem
  7. balení
  8. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: Pravidelné tvary s ojedinělými trhlinkami a bublinami, nelepkavého povrchu, bez cizích příměsí  a předmětů. Ojediněle můžou být tvary s bublinkami,
s menšími nepravidelnostmi tvaru, s drobnými nápalky  a trhlinkami, povrch mírně lepkavý a drsný.

Barva: Přírodní pastelové barvy, případně mírně odlišné odstíny barev odpovídající standardu

Vůně a chuť

Příjemná, výrazná, bez cizí pachuti a vůně. Může být méně nebo více výrazná.

Konzistence

 Tvrdá, hladká. Může být mírně drsná, omírající (krystalizující) textura.

Nadstandardní parametry

·Výrobky neobsahují konzervační látky (jako složku).výrobky neobsahují umělá barviva (dle Natcol). výrobky neobsahují jiná aromata než přírodní.  v případě ovocných chutí výrobek obsahuje ovocné složky minimálně 0,2 % šťávy po přepočtu z koncentrátu.

Rozhodčí metody

vlhkost – titračně Karl-Fischer (3 %, max. 3,5 %), v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:08:16
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:08:16
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený