Tisk

Cottage

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-22-0158
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní nezrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko,
  • smetana,
  • jedlá sůl,
  • mlékárenské kultury,
  • syřidlo
Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované v povinných a přípustných složkách , zejména konzervanty, barviva, želatina, škroby, stabilizátory, rostlinný tuk, přidaný kasein a kaseináty

Technologický postup
  1. Standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. míchání sýrového zrna se smetanou
  4. plnění do obalů
Senzorické požadavky
Vzhled

barva bílá až smetanově krémová, (sýrové zrno obalené ve smetaně)

Vůně a chuť

čistá, jemně mléčně nakyslá

Konzistence

sýr: jemný, hrudkovitý,

smetana: tekutá, postupně houstnoucí  přirozeným prokysáním

Nadstandardní parametry
  • mléčná surovina odpovídá ČCN „ Syrové kravské mléko“,
  • použití výhradně nezakysané vychlazené smetany,
  • obsah sušiny min. 21 %,
  • nepřítomnost přídatných látek
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 11:49:12
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 11:49:12
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě