Tisk

Cottage ochucený

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-02-26-0421
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní nezrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko,
  • smetana,
  •  jedlá sůl,
  • mlékárenské kultury,
  • syřidlo,
  • ochucující složka ( např. směsi koření, bylinky,
    sušená zelenina, zeleninové a ovocné složky bez
    přidaných barviv a konzervantů).
Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

v sýrové hmotě – veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména konzervanty, barviva, želatina, škroby, stabilizátory, rostlinný tuk

Technologický postup

1. Standardizace mléka a sýření
2. Zpracování sýra na výrobníku
3. Míchání sýrového zrna se smetanou
4. Dávkování ochucující složky do hmoty nebo ochucující složky na dno obalů
5. Plnění do obalů

Senzorické požadavky
Vzhled
  • Vzhled sýrové zrno obalené ve smetaně,
  • Barva: odpovídající přidané ochucující složce.
Vůně a chuť

čistá, jemně mléčně nakyslá, odpovídající přidané ochucující složce.

Konzistence
  • sýr: jemný, hrudkovitý.
  • smetana: tekutá, postupně houstnoucí přirozeným prokysáním.
Nadstandardní parametry
  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě“ Syrové kravské mléko“;
  • sýrová hmota – bez přídatných látek.
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno26.02.2019 16:41:26
VytvořilDana Gabrovská
Změněno26.02.2019 16:41:26
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě