Tisk

Čokoládové bonbony formované

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-06-09-0161
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoládové bonbóny
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

Hořká čokoláda, resp.mléčná čokoláda, resp. bílá čokoláda

Přípustné složky
  • přírodní vanilkový extrakt,
  • jiné ovocné, resp. lískooříškové aroma,
  • višně v alkoholu,
  • nativní chmel,
  • lískooříšková náplň
  • suché skořápkové plody,
  • sušené ovoce (proslazené, kandované).
Nepřípustné složky

V čokoládě nesmí být přítomné jiné rostlinné tuky než kakaové máslo, na výrobu náplně se smí použít palmový olej s certifikací RSPO

Technologický postup

Viz. příslušná technologie:

  1. mísení,
  2. zjemňování na válcích,
  3. konšování,
  4. temperování a formování,
  5. plnění
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: Lesklý, hladký, formovaný bonbon,

Barva: dle použité čokolády a náplně

Vůně a chuť

Příjemně hořcečokoládová, náplň s přirozenou chutí podle použité náplně

Konzistence

tvrdá lesklá pralinka

Nadstandardní parametry
  • Minimální obsah kakaové sušiny v hořké čokoládě 70 %
  • celkový obsah čokolády minimálně 30 % celkové hmotností výrobku
Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15, Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3], v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:05:54
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:05:54
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě