Tisk

Čokoláda na vaření

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-06-09-0160
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda hořká
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • Cukr (řepný nebo třtinový),
  • kakaové součásti,
  • emulgátor (viz. přípustné složky)
Přípustné složky
  • přírodní vanilkový extrakt,
  • mléčné složky součásti (sušené mléko, resp. sušená smetana, resp. sušená syrovátka, resp. laktóza, resp. mléčný tuk),
  • emulgátory:
    • lecitin (rostlinný),
    • polyglycerol-polyricin-oleát.
Nepřípustné složky

Jiné rostlinné tuky, jiná aromata,  barviva, náhradní sladidla.

Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Senzorické požadavky
Vzhled

Lesklá, hladká, v různých tvarech

Barva: tmavě hnědá

Vůně a chuť

Příjemně čokoládová

Konzistence

tvrdá s ostrým lomem.

Nadstandardní parametry

Minimální obsah celkového tuku 30 %,

minimální obsah kakaové sušiny 40 %

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15,  Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3],v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:04:57
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:04:57
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě