Žitnopšeničný kvasový chléb
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2017-08-22-0319 |
Zařazení dle legislativy | Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb |
Zadavatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | • žitná mouka v množství nejméně 60 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; její část ve formě žitného kvasu; |
Přípustné složky | • čerstvé droždí; |
Nepřípustné složky | Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např.prášek ze sušené aceroly). |
Technologický postup | • výroba žitného kvasu; |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | • Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru bochníku či veky, nebo daný tvarem ošatky. |
Vůně a chuť | Typická chlebová; příjemně nakyslá po kvasu; slabě po kmínu případně po dalším koření; bez cizích příchutí a pachů. |
Konzistence | • Kůrka dobře propečená. |
Nadstandardní parametry | Chléb zakyselený pouze žitným kvasem; žitná mouka v množství nejméně 60 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků. Neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové. |
Rozhodčí metody | hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 21.10.2019 15:10:29 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 21.10.2019 15:10:29 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |