Žitnopšeničné běžné pečivo (dalamánek)
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2018-12-07-0406 |
Zařazení dle legislativy | Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - běžné pečivo |
Zadavatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | • žitná mouka v množství nejméně 60 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; |
Přípustné složky | • čerstvé droždí; • Posypy: kmín celý, sůl hrubozrnná. |
Nepřípustné složky | Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly). |
Technologický postup | • výroba nepřímým/přímým způsobem vedení těsta; |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | • Tvar typický pro daný výrobek (obvykle bulka s prasklinou na povrchu), pravidelně formovaný, klenutý, s typickými prasklinami pro daný výrobek nebo nařezávaný. |
Vůně a chuť | Typická pečivová; případně příjemně nakyslá po kvasu; slabě po kmínu případně po dalším koření; bez cizích příchutí a pachů. |
Konzistence | • Kůrka dobře propečená, křupavá. |
Nadstandardní parametry | Žitná mouka v množství nejméně 60 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků, tuk v max. množství 8 % na celkové množství mlýnských výrobků. Neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly), případně přídatné látky z margarinu (které nemají v hotovém výrobku technologický účinek) |
Rozhodčí metody | hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.07.2020 14:23:49 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.07.2020 14:23:49 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |