Český modrý mák
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2019-01-14-0415 |
Zařazení dle legislativy | Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich |
Zadavatel normy | |
Společnost | Potravinářská komora České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Potravinářská komora České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | Semena jednoleté formy máku setého modrosemenného (Papaver somniferum L.), olejného |
Přípustné složky | Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg Není povolena termostabilizace. |
Nepřípustné složky | Nesmí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje a anorganické nečistoty. |
Technologický postup | Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. |
Vůně a chuť | Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. |
Konzistence | Sypká, bez hrudek. |
Nadstandardní parametry | Celkový podíl 100 % Českého modrého máku. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití. |
Rozhodčí metody | Průkaz nepoužití termostabilizace. Průkaz dosledovatelnosti použití povolených odrůd. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 19.12.2019 11:17:24 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 19.12.2019 11:17:24 |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |