Česká vejce – konzumní skořápková vejce třídy A
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2015-12-02-0026 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - vejce |
Zadavatel normy | |
Společnost | Českomoravská drůbeřářská unie, z.s. Počernická 272/896 108 00 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | výška vzduchové bubliny max. 4 mm, nepostřehnutelný vývoj zárodku, zabalené v obalu |
Přípustné složky | nejsou |
Nepřípustné složky | bez výskytu masových a krevních skvrn,cizí látky a cizí pach |
Technologický postup | Vejce od nosnic kura domácího jsou co nejdříve po snášce dopravována do třídíren nebo skladů vajec. Vejce jsou do třídírny dodána nejpozději 4. pracovní den po snášce. Vejce jsou individuálně označena na skořápce rozlišovacím číslem producenta, dle směrnice 2002/4/ES., v produkčním místě nebo na každém kontejneru před opuštěním produkčního místa. Vejce jsou před tříděním prohlédnuta a prosvícena, nevhodná vejce jsou z třídění vyřazena. Třídírny třídí, balí a označují vejce a obaly nejpozději 2. pracovní den po dni převzetí vajec. Po vytřídění jsou čerstvá vejce balena do požadovaného typu obalu. Vejce jsou po celou dobu přepravy a skladování uchovávána při nekolísavé teplotě +,5°C až +,18°C. |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | vzhled: čisté s nepoškozenou skořápkou, barva skořápky bílá až tmavě hnědá, nemyté, označené, např. (1 CZ 1617), rozdělené do hmotnostních skupin (S-do 53 g, M- 53-63 g, L-63-73g, XL-nad 73 g) barva: barva žloutku dle stupnice La Roche min.8 |
Vůně a chuť | chuť: typická pro vejce vůně: bez cizího pachu |
Konzistence | pevný žloutek, čirý průhledný rosolovitý bílek |
Nadstandardní parametry | Produkce vajec kura domácího z farem v hospodářství registrovaném v ústřední evidenci zvířat. |
Rozhodčí metody | Stupnice La Roche, hmotnostní třídění, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 02.10.2017 15:11:16 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 02.10.2017 15:11:16 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |
Výrobky v této normě














