Tisk

Čerstvé mléko pasterované

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0106
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko tekuté
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko 100%

Přípustné složky

žádné nejsou definovány

Nepřípustné složky

všechny mimo kravské mléko

Technologický postup

standardizace tučnosti mléka (s výjimkou mlék selských/farmářských), mžikové tepelné ošetření mléka  na teplotu nepřesahující 125 °C, plnění do obalů, zchlazení

Senzorické požadavky
Vzhled

mléčně bílá

Vůně a chuť

čistě mléčná, lahodná, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin.

Nadstandardní parametry

Mléčná surovina odpovídá cechovní normě„Syrové kravské mléko“, šetrné tepelné ošetření, tukuprostá sušina min. 8,8%

Rozhodčí metody

Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku  ČSN EN ISO 1211 (gravimetrická metoda), ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera.

Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu, tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:23:26
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:23:26
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě