Tisk

Budapešťská pomazánka

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-10-09-0010
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy - tvarohové a sýrové
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • tvaroh nejméně 60 %
  • paprika sterilovaná
  • paprika mletá
  • majonéza podle ČCN Salátová majonéza nebo máslo
Přípustné složky
  • cibule
  • cukr,
  • jedlá sůl,
  • sterilované feferonky,
  • koření,
  • konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
  • barviva,
  • sladidla s výjimkou cukru
  • palmový a/nebo kokosový tuk
  • ztužené pokrmové tuky
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup

není požadován; daný konkrétním výrobcem

Senzorické požadavky
Vzhled

tvarohová pomazánka spojená majonézou nebo máslem, s patrnými kousky papriky a cibule

barva: oranžová až červená po mleté paprice a sterilované červené paprice

Vůně a chuť

příjemná slano-sladko-kyselá, lehce pikantní až mírně palčivá po cibuli, paprice a feferonkách, bez hořké příchuti, zjemněná majonézou nebo máslem

Konzistence

homogenní pomazánka s částicemi sterilované papriky a cibule.

Nadstandardní parametry

bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru, bez méně hodnotných (palmových, kokosových, ztužených) tuků.

Rozhodčí metody

nejsou požadovány

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:39:28
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:39:28
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě