Tisk

Bramborový salát

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-10-09-0009
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně rostlinného původu (zelenina, ovoce, luštěniny, obilniny, apod.)
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vařené brambory nejméně 55 %,
  • zelenina celkem (okurky, cibule, mrkev, hrášek, celer) nejméně 20 %,
  • majonéza podle ČCN Salátová majonéza nejméně 18 %
Přípustné složky
  • jedlá sůl,
  • cukr,
  • kvasný lihový ocet,
  • pepř černý mletý,
  • plnotučná hořčice podle ČCN,
  • konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
  • barviva,
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup

daný konkrétním výrobcem

Senzorické požadavky
Vzhled

brambory, mrkev, celer a okurky ve tvaru kostek nebo nudliček s nejdelší hranou nepřesahující 20 mm, přípustný obsah částic poškozených mícháním do 20 %, salát dobře rozmíchaný, jednotlivé části dobře spojené majonézou barva: jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny

Vůně a chuť

příjemná slano-sladko-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách,

Konzistence

všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou

Nadstandardní parametry

Kvalita použitých surovin, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru.

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány

Uživatel
Vytvořeno01.03.2018 13:10:33
VytvořilDana Gabrovská
Změněno01.03.2018 13:10:33
ZměnilJakub Machala
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě