Tisk

Blaťácké zlato

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0018
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko, jedlá sůl, mlékárenské kultury, syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka), barvivo rostlinného původu

Nepřípustné složky

veškeré složky neuvedené v povinných a přípustných složkách, např. dusičnany

Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření, zpracování sýřeniny na výrobníku
  2. napouštění směsi sýrového zrna se syrovátkou do forem
  3. paření sýrů v parních komorách se samovolným odkapáním syrovátky do požadované sušiny
  4. solení
  5. balení
  6. zrání v chladu
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený

barva:na řezu sýrově žlutá, na povrchu žlutá

Vůně a chuť

čistá, mléčná, jemně nakyslá, bez cizích pachů

Konzistence

celistvá, měkká, vláčná

Nadstandardní parametry
  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě ČCN Syrové kravské mléko.
  • Sýr lisovaný pod syrovátkou.
  • Obsah sušiny: min. 50 %,
  • Obsah tuku: 48 %,
  • Minimální doba zrání 4 týdny v chladu
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 (Gravimetrická metoda),v případě spor bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno06.10.2017 08:39:09
VytvořilDana Gabrovská
Změněno06.10.2017 08:39:09
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě