Tisk

Biskupský chlebíček

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-11-29-0355
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - jemné pečivo
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

pšeničná mouka hladká světlá, margarín stolní nejméně 78 % (při výrobě použít margarín a ztužený pokrmový tuk s nízkým obsahem trans mastných kyselin – do 2 %), cukr nejméně 78 %, vaječná směs pasterovaná nejméně 80 %, rozinky nejméně 24 %, kandované ovoce nebo alginátové ovoce nejméně 24 %, kypřicí prášek přibližně 1 %, k potahování: poleva cukrářská tmavá a světlá, pokrmový tuk ztužený. Všechny hodnoty v procentech se vztahují na hmotnost pšeničné mouky hladké světlé.

Přípustné složky

přídatné látky: kypřicí látky obsažené v kypřicím prášku, barviva obsažená v kandovaném ovoci nebo v alginátovém ovoci a margarínu, aromata obsažená v kandovaném ovoci nebo v alginátovém ovoci, v cukrářské polevě tmavé, světlé a v margarínu, emulgátory obsažené v cukrářské polevě tmavé a v margarínu, konzervanty a regulátory kyselosti obsažené v margarínu

Nepřípustné složky

barviva: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129 v kandovaném ovoci nebo v alginátovém ovoci a v margarínu

Technologický postup

výroba třené hmoty vyšleháním vaječné směsi s cukrem a margarínem, do vyšlehané hmoty postupné vmíchání pšeničné mouky hladké, kypřicího prášku, rozinek a kandovaného ovoce nebo alginátového ovoce; dávkování hmoty do forem na biskupský chlebíček, pečení, chladnutí, krájení na tvary o požadované hmotnosti, potahování tmavou polevou, chladnutí, balení a značení

Senzorické požadavky
Vzhled

výrobek typického tvaru, pravidelně formovaný, potahovaný polevou tmavou, spodní kůrka světle hnědá, čistá, praskliny na spodní kůrce nejsou na závadu

Vůně a chuť

typická pečivová, příjemná, po použitých složkách – rozinkách a kandovaném ovoci nebo alginátovém ovoci a po tmavé polevě, bez cizích pachů a bez cizí příchuti

Konzistence

střída dobře propečená, rovnoměrně pórovitá, vláčná

Nadstandardní parametry

tradiční jemné pečivo bez přídatných látek s výjimkou přídatných látek vyjmenovaných v odstavci: Přípustné složky

Rozhodčí metody

senzorické hodnocení, hmotnost výrobku; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno02.01.2019 15:17:07
VytvořilAlois Hňup
Změněno02.01.2019 15:17:07
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě